Halloween: Het buurtfeest van Ackerswoude

Het is inmiddels een begrip in Ackerswoude: het jaarlijkse Halloweenfeest. Deze week wordt het feest al voor de derde keer georganiseerd door drie enthousiaste bewoners van Brink. En met succes! Liepen er het eerste jaar 15 kinderen mee. Dit jaar zijn er al 185 aanmeldingen!

Jeroen Meijer (bewoner Brink 4) is initiatiefnemer van het feest. In 2017 verhuisde hij met zijn gezin naar Ackerswoude. Daarvoor woonden ze in Mariahoeve (Den Haag), waar elk jaar een groots Halloween-feest wordt georganiseerd. Eenmaal verhuisd naar Ackerswoude werd het gezin gevraagd om Halloween te komen vieren in hun oude buurt, maar Jeroen besloot dat hij liever zijn nieuwe buren wilde leren kennen. En zo geschiedde: hij organiseerde Halloween in Ackerswoude.

Met de kaart de wijk door

Drie jaar later doet Jeroen dit nog steeds. Hij vertelt enthousiast: “Met een aantal buurtgenoten tuigen we de Brink op als startpunt van de Halloweentocht. Er staat een griezelige versierde tent, waar kinderen zich kunnen laten schminken en een snoepemmertje krijgen. Ook aan de ouders is gedacht, zij leren elkaar onder het genot van een kop koffie of warme chocolademelk beter kennen.” Vanaf de Brink, het hart van Ackerswoude, verspreiden de kinderen zich door de wijk. Vanaf dit jaar gewapend met een plattegrond met daarop de deelnemende buren, zo weten de kinderen precies waar ze mogen aanbellen.

Van pompoen tot spookhuis

Waarom Halloween in Ackerswoude zo’n succes is? “Omdat mensen zien dat het leuk is. Ze zien dat het leeft en willen daardoor zelf ook mee doen.” aldus Jeroen. Hij vervolgt: “In Mariahoeve was ik aanvankelijk sceptisch, ik dacht ‘Halloween? Is dat wel leuk?’, maar het enthousiasme van de buren werkte aanstekelijk. Dit zie je ook in Ackerswoude. Doordat men ziet hoe leuk en gezellig het is, wil men ook mee doen. En dat meedoen gaat elk jaar iets verder: het begint met een pompoen bij de voordeur, een jaar later toveren ze het hele huis om tot een heus spookhuis.” Het versieren van de woningen is een ware strijd, met als kroon op het werk een wisselbeker voor het mooist aangeklede huis.

Hét buurtfeest van Ackerswoude

Hoe Jeroen de toekomst van Halloween in Ackerswoude voor zich ziet? “Het is echt een kinderfeest en ik hoop dat dit zo blijft. Ackerswoude leeft en steeds meer buren kennen elkaar. Ik denk dat hierdoor de komende jaren nog meer buren meedoen en hoop dat het feest nog groter wordt. Maar bovenal hoop ik dat Halloween in Ackerswoude een gezellig en mooi buurtfeest blijft.”

Meedoen?

Woon je in Ackerswoude en wil je ook meedoen? Dat kan nog! Via de facebookpagina kan je je aanmelden om mee te lopen, je huis open te stellen of te helpen met de opbouw of als figurant.

Halloween Ackerswoude is aanstaande zaterdag, 2 november 2019, van 18.30u tot 20.30u. Startpunt: de Brink.

Zelf iets voor je buurt organiseren?

Deze dag is mede mogelijk gemaakt met de Buurtknip van de gemeente. Bekijk de mogelijkheden van de Buurtknip.

geplaatst op 30-10-2019