Pluktuin aan de Brink - Joshua samen met zijn zoon

Pluktuin aan de Brink

De pluktuin aan de Brink is een hele leuke ontmoetingsplek. Een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten maar ook een plek waar vlinders, egels en bijen welkom zijn. Vrijwilliger Joshua vertelt.

In de nieuwe wijk Ackerswoude beheren bewoners een stuk grond van de gemeente en hebben hier een eigen invulling voor bedacht. Zo is onder andere het idee geboren om een pluktuin te starten voor en door buurtbewoners. Een van de vrijwilligers Joshua vertelt enthousiast: “Ik heb twee kinderen en voor hen is het hartstikke leuk om in de tuin bezig te zijn, bloemen te plukken en lekker wat kruiden te knippen voor bij het eten.”

Ontmoetingsplek

De pluktuin aan de Brink is een hele leuke ontmoetingsplek. Een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten maar ook een plek waar vlinders, egels en bijen welkom zijn. In de pluktuin zijn bloemen, kruiden, groente, holletjes voor egels en een insectenhotel. Het perceel van de pluktuin is iets meer dan 200 m2 en is onderdeel van de groene plek aan de Brink, het hart van de wijk.

Vrijwilligers

Het beheer van de pluktuin ligt in handen van acht vrijwilligers die in verschillende delen van de nieuwbouwwijk wonen. “De tuin is voor iedereen uit de buurt. Iedereen kan hier bloemen plukken of wat kruiden halen. We zijn samen verantwoordelijk. Alle bewoners zijn welkom om te helpen.”

Initiatiefnemer

Buurtbewoner Arno van de Sande is initiatiefnemer van het gezamenlijk oppakken van de invulling van De Brink, het groene hart van Ackerswoude. Hij nam medio 2017 contact op met de gemeente Pijnacker-Nootdorp met de vraag of bewoners van Ackerswoude zelf invulling mochten geven aan een deel van de groene Brink. De gemeente vond dit een mooi initiatief en wilde hier graag aan meewerken. Een oproep van Arno op sociale media leverde veel ideeën van enthousiaste buurtbewoners op. Veel van de wensen van bewoners zijn door de gemeente overgenomen in het ontwerp.

Inrichting gemeente

Het perceel is door de gemeente ingericht met onder andere een weelderige bloemenmix, kleurrijke bomen en oeverbankjes langs het water. Te midden van deze mooie plek ligt een bladvormig perceel van iets meer dan 200 m2 ter beschikking gesteld door de gemeente, om hier een mooie pluktuin van te maken en te beheren voor en door de bewoners van Ackerswoude. Een nieuwe oproep via sociale media bracht de acht bevlogen initiatiefnemers bij elkaar om invulling te geven aan de pluktuin met insectenhotel.

De acht vrijwilligers van Pluktuin aan de Brink

Vrijwilligers van de Pluktuin aan de Brink

Lees hier meer over De Brink

Pluktuin aan de Brink op Facebook

Benieuwd naar de werkzaamheden en aanleg van de pluktuin? De vrijwilligers zijn een community op Facebook gestart waar geregeld nieuwtjes gedeeld worden. Bekijk de Facebook-pagina hier.

← Wonen in Brink