Pluktuin aan de Brink - Joshua samen met zijn zoon

Pluktuin aan de Brink

Tuinieren, proeven, ontmoeten en ontdekken.

Vrijwilliger Joshua vertelt over Pluktuin aan de Brink

In de nieuwe wijk Ackerswoude is een aantal bewoners met het initiatief gekomen om een stuk grond van de gemeente te beheren en hier een eigen invulling voor te bedenken. Zo is onder andere het idee geboren om een pluktuin te starten voor en door buurtbewoners. Een van de vrijwilligers Joshua vertelt enthousiast “Ik heb twee kinderen en voor hen is het hartstikke leuk om in de tuin bezig te zijn, bloemen te plukken en lekker wat kruiden te knippen voor bij het eten.”

De pluktuin aan de Brink wordt een hele leuke ontmoetingsplek. Een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten maar ook een plek waar vlinders, egels en bijen welkom zijn. In de pluktuin komen bloemen, kruiden, groente, holletjes voor egels en een insectenhotel. Het perceel van de pluktuin is iets meer dan 200 m2 en is onderdeel van de groene plek aan de Brink, het hart van de wijk.

De ideeën zijn allemaal uitgewerkt en de schetsen zijn gemaakt. ‘Je moet namelijk goed nadenken over welke planten er goed bij elkaar passen en hoe je ervoor zorgt dat je het hele jaar groen hebt, legt Joshua uit.’ ‘Het gebied wordt heel open. Er komt een haagje omheen met kleine eilandjes en mooie hoekjes.’

Het beheer van de pluktuin ligt in handen van acht vrijwilligers die in verschillende delen van de nieuwbouwwijk wonen. ‘De tuin is straks voor iedereen uit de buurt. Iedereen kan hier bloemen plukken of wat kruiden halen. We zijn samen verantwoordelijk. Alle bewoners zijn welkom om te helpen.’

Gemeente Pijnacker-Nootdorp faciliteert
De gemeente vindt bewonersparticipatie in een wijk belangrijk en ondersteunt dit initiatief graag. ‘We zijn op een avond met een groepje bij elkaar gekomen en hebben onze ideeën besproken met wijkmanager Peter van der Sman van de gemeente. We hebben het idee uitgelegd en afspraken gemaakt over het beheer. Van de gemeente hebben we een startbudget gekregen om meerjarige planten te kopen en de gemeente heeft de grond pluktuin-klaar gemaakt voor ons.’

Nationale Boomfeestdag
14 maart tijdens de Nationale Boomfeestdag heeft de gemeente de pluktuin opgeleverd aan de bewoners. ‘We hebben de kinderen uit de buurt opgeroepen om met plantjes en bloembollen naar de pluktuin te komen en deze hebben we met zijn allen geplant als een soort symbolische start. In april/mei gaan we echt van start met het beplanten van de tuin.’

Initiatiefnemer
Buurtbewoner Arno van de Sande is initiatiefnemer van het gezamenlijk oppakken van de invulling van De Brink, het groene hart van Ackerswoude. Hij nam medio 2017 contact op met de gemeente Pijnacker-Nootdorp met de vraag of bewoners van Ackerswoude zelf invulling mochten geven aan een deel van de groene Brink. De gemeente vond dit een mooi initiatief en wilde hier graag aan meewerken. Een oproep van Arno op sociale media leverde veel ideeën van enthousiaste buurtbewoners op. Veel van de wensen van bewoners zijn door de gemeente overgenomen in het ontwerp.

Inrichting gemeente
Het perceel wordt door de gemeente ingericht met een weelderige bloemenmix, oeverbankjes langs het water, een boomstam om op te klauteren en een markante walnootboom met een bankje rondom. Te midden van deze mooie plek ligt een bladvormig perceel van iets meer dan 200 m2 ter beschikking gesteld door de gemeente, om hier een mooie pluktuin van te maken en te beheren voor en door de bewoners van Ackerswoude. Een nieuwe oproep via sociale media bracht de acht bevlogen initiatiefnemers bij elkaar om invulling te geven aan de pluktuin met insectenhotel.

De acht vrijwilligers van Pluktuin aan de Brink

De acht vrijwilligers van Pluktuin aan de Brink: Carla Bot, Jeroen Bruil, Renée Benne, Joshua de Jong, Margaretha Star, Pascal Schrama, Rick en Diana Uphof.

Lees hier meer over De Brink

Pluktuin aan de Brink op Facebook

Benieuwd naar de werkzaamheden en aanleg van de pluktuin? De vrijwilligers zijn een community op Facebook gestart waar geregeld nieuwtjes gedeeld worden. Bekijk de Facebook-pagina hier.

← Wonen in Brink